ДЕТСКИ ЕТНОПРАКТИКУМ В ДРЯНОВСКИЯ БАЛКАН

31.03.2024г (неделя) – 06.04.2024г (събота)

Комплекс „Поп Харитон“

Скъпи родители,

Тази година Детски етнографски център „Потомци“ ще стартира своите инициативи с Детски етнопрактикум в Дряновския Балкан, който ще проведем през пролетната ваканция. Практикумът е подходящ за деца от 7 до 14-годишна възраст с интерес към българските традиции, природни и исторически забележителности. За разлика от миналата година, тази пролет практикумът ще продължи с един ден повече – 7 дни/6 нощувки!

Дряново се намира в подножието на Централна Стара планина. Тук са открити най-старите следи от човешки живот на Балканския полуостров! И не случайно древните хора са избрали точно това място за свой дом, защото тук природата е прекрасна!

Дряново е малко балканско селище с дълга история и славно минало. През Възраждането градът се е славил като занаятчийски център. Дряново е родното място на прочутия майстор Кюлю Фичето. Тук се издига една от първите часовникови кули в България.

Мястото, което избрахме за провеждането на Практикума е Комплекс „Поп Харитон“ – намира се на 5 км. от Дряново и само на 800м. от Дряновския манастир и пещерата „Бачо Киро“. Около комплексът има няколко декара прекрасни горски площи и поляни, а само на 50м. от хотела минава Дряновската река.

Погрижихме се да направим и интересна програма за децата! И този път ще са много заети! Програмата е различна от тази на всички останали практикуми на „Потомци“. За пръв път нашите малки ПОТОМЦИ ще имат възможност:

✅ да мелят жито на хромел (малка каменна мелница);

да облекат военни униформи от Възраждането;
да стрелят с въздушна пушка;
да тъкат, но НЕ с прежда, а с … мъниста;
да научат много за копринарството и да рисуват върху коприна;
да резбоват овчарска шарка върху дървена плочка;
да научат много за иконографията и сами да нарисуват икона;
да се разходят в пещера;
 да оцветяват цветя, яйца и зайчета от фондан;
да участват в занятие за обредността на празниците от пролетния цикъл;
 да изписват бели яйца с писалка и восък, след което да ги оцветят с цветен жълтък (тази година ще приложим етрополската вековна техника).

Децата ще се учат от изявени майстори и обучители с огромни постижения в професиите си!


За да работят с нашите ПОТОМЦИ, освен майсторите – занаятчии, тази година поканихме обучители и от Национално движение „Традиция“ – гр. Трявна, Националния музей на текстилната индустрия – гр. Сливен, Исторически музей – гр. Велико Търново и Исторически музей – Дряново!
Програмата включва още и посещения на различни исторически забележителности в и
около Дряново. При хубаво време – предвиждаме и много занимания навън – разходки,
стрелба с лък, стрелба с прашка, щафетни игри, стари детски игри и др.

ПРЕДВИДЕНИ ДЕЙНОСТИ:

1️⃣ ПЪРВИ ДЕН – НЕДЕЛЯ

Между 14.00 и 15.00 ч. ще посрещнем и настаним децата в хотела. След кратко запознаване с правилата на Практикума, ще посрещнем и нашите първи обучители в практикума от НД „Традиция“ – Трявна с председател Тихомир Тодоров. Те ще покажат на децата богата колекция от стари оръжия, военни униформи и предмети от стария бит. Всяко дете ще може да мели жито на хромел, а след това да стреля с въздушна пушка и лък по мишени, като най-добрите ще получат награда. Накрая ще снимаме децата с униформи, оръжия и атрибути от Възраждането. След вечеря ще отделим време за опознавателни игри и тематични занимания по групи.

2️⃣ ВТОРИ ДЕН – ПОНЕДЕЛНИК

След закуска ще излезем на първата си разходка в района. Ще заведем децата до манастира „Св. Архангел Михаил“, който възниква още по времето на Второто българско царство. По турско време в него са намирали убежище Васил Левски и много други революционери. Манастирът играе основна роля в подготовката на Априлското въстание в Първи търновски окръг. На 29.04.1876 г. в Дряновския манастир влиза четата на поп Харитон. Обградени от турците, смелите българи водят 9-дневна неравна битка и повечето загиват за свободата на България.
По време на тази разходка ще посетим и експозицията „Археология и Възраждане“, която ще запознае децата с историческото развитие на Дряновския край.

Дърворезбата е сред най-характерните занаяти за балканските селища. Ето защо в днешния следобед нашите малки ПОТОМЦИ ще пътешестват в света на художествената обработка на дърво. Техен обучител ще бъде майстор Антон Николов – носител на Голямата награда „Сребърна хлопка“ от Майсторската надпревара по дърворезба, част от Международния панаир на традиционните занаяти в ЕМО „Етър“. Той е автор на много иконостаси, различни пана върху тавани, врати и т.н. Горди сме, че имаме в екипа си толкова утвърден и отдаден на занаята си творец, който прие да работи с нашите малки ПОТОМЦИ! Той ще разкаже на децата за занаята си и ще ги научите да резбоват орнаменти от т. нар. овчарска резба. Вечерта ще си организираме работилнички по желание.

3️⃣ ТРЕТИ ДЕН – ВТОРНИК

 В днешния ден нашите ПОТОМЦИ ще се учат и забавляват в компанията на обучителите от НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ НА ТЕКСТИЛНАТА ИНДУСТРИЯ – гр. Сливен. След закуска ще дадем старт на Ателието „Наниз за щастие“. Децата ще се запознаят с историята на мънистата, традиционните техники за изработване на мънистени декорации и тяхното приложение. Ще видят мънистени декорации на автентичен текстил и мънистени накити. По време на практическата част от занятието децата ще могат да тъкат с мъниста и да си изработят верижка за ръка.

Обядваме и след кратка почивка ни очаква още едно творческо ателие. Този път ще научим много за коприната.
През XIX век в Дряново се развива много бързо копринарството. Заради добрите условия за отглеждане на буби, дряновци успявали да изкарат от тях солидни доходи чрез износ. Ето нещо наистина впечатляващо – по това време в малкия балкански град имало около 50 долапа (филантюри) за точене на коприна! Ето защо днес нашите деца ще се запознаят с историята на коприната, особеностите на коприненото влакно и съвременните му приложения. Ще могат и да наблюдават отделните етапи на развитието на копринената пеперуда. Ще видят и коприни, декорирани по различни техники. Ще се научат да рисуват върху коприна с и без контур, като всяко дете ще работи самостоятелно и ще има възможност да създаде своя уникална копринена картина. Вечерта ще майсторим и ще се забавляваме, а ако има желаещи – може да си спретнем и караоке-вечер.

4️⃣ ЧЕТВЪРТИ ДЕН – СРЯДА

И четвъртият ден от Практикума ще бъде изпълнен с приключения и нови впечатления! След закуска ще потеглим към Дряново. Там ще посетим експозицията „Живот и творчество на възрожденския строител Колю Фичето“. Тук децата ще могат да видят, които показват класическите строежи на майстора и тяхната съдба, както и колекции от зидарски, каменоделски и дърводелски инструменти. Малко по-късно ще посетим и Лафчиевата къща, за да видим как е изглеждал градския бит от кр. на XIX и нач. на XX в. Любопитното за тази къща е, че е построена без нито един пирон или желязна скоба!

Днес ще отделим време и за посещение на килийното училище в Дряново, където ще ни посрещне отец Ивелин. Децата ще могат да усетят атмосферата на възрожденското училище, като видят и опитат различни начини на писане – върху пясък; върху дъска, намазана с восък; с креда върху черна гранитна плоча и т.н. И още много-много неща ще видят и научат днес децата тук! Включително и за методите за поощрение и наказание на учениците в миналото! Така например имало табели, с които децата трябвало да се разхождат из града. Но на тях можело да пише както „отличник“ , така и „нехайник“! Който каквото си заслужил…

Следобед ще проведем Ателието по „Иконография“ с ръководител Гергана Стоянова от Исторически музей – Дряново! Тя е член на Българското иконографско сдружение. Автор е на няколко самостоятелни изложби, а нейни икони могат да се видят в редица храмове в България. Радваме се, че тази година Гергана е сред нашите нови попълнения в екипа ни от обучители и с радост пое предложението ни да работи с нашите малки ПОТОМЦИ! Тя ще им разкаже за иконографията и ще ги научи на основните правила и техники при рисуването на икони. Поводът за това ателие са предстоящите Великденски празници! Денят ще завърши с Вечер на българските хора!

5️⃣ ПЕТИ ДЕН – ЧЕТВЪРТЪК

Тази сутрин ще проведем „най-сладкото“ занятие! Още след закуска при нас ще пристигне майстор-шекерджията Добрин Трифонов, който сам е издирвал и записвал оригинални рецепти и технологии от стари майстори. „Ние създаваме спомени за възрастните и радост за децата“ – споделя майсторът на сладките вълшебства и любимец на нашите ПОТОМЦИ!

Той ще разкаже на децата за занаята шекерджийство и заедно ще направят и оцветят цветя, яйчица и зайчета от фондан. Избрахме тези фигурки, за да създадем у децата подходящо настроение за посрещането на предстоящите големи пролетни празници!

Следобед отново ще излезем на разходка – този път до пещерата „Бачо Киро“! Определяна е като един от диамантите в пещерната огърлица на България! Това е първата в България благоустроена за посещения от туристи пещера. В нея са открити едни от най-старите следи от хомо сапиенс (разумни хора) в Европа. Тук децата ще видят удивителни карстови образувания и залите – Предверието, Чистилището, Дъждовната зала и Концертната зала.
Вечерта ще се забавляваме с много игри и творчески работилнички по желание!

6️⃣ ШЕСТИ ДЕН – ПЕТЪК

Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден са сред най-големите празници в българския календар! Затова днешния ден ще посветим на празничната им обредност. След закуска децата ще се срещнат и запознаят с етнографа доц. Миглена Петкова, заместник-директор на Регионален исторически музей – Велико Търново. Тя ще разкаже на децата увлекателно за пролетните празници и ще им покаже старинен реквизит, като ги запознае с наименованията на всеки предмет! Всички знания ще бъдат поднесени под формата на игри и възстановки на обреди. Благодарим на доц. Петкова, която прие присърце поканата ни за това занятие!
Следобед ни очакват две ателиета, свързани с Великден! Първо ще се развихрим в месенето на козунаци! Ще замесим сладко тесто, ще го „бием“, ще го наричаме, ще го точим и моделираме…

Но най-уникалното, в което днес децата ще участват, е Ателието „Плескани яйца по етрополски“. Първо ще очертаем контурите на изображението с т. нар. восъчна техника. Децата ще работят с дървени писалки и восък, точно както са го правили старите майсторки. След това малките ни ПОТОМЦИ ще оцветят изображенията с боички (жълто, зелено и червено), смесени с яйчен жълтък. Технологията е по образец на етрополската. Рисуват се характерните елементи – петле, кръст, теменужки и бърдучета. В Етрополе се намира една от трите школи в България, където изписването на яйца е жива традиция.
Вечерта ще проведем играта „Вече знам“ и ще връчим на децата ПОХВАЛИ за участие в практикума. Ще им дадем и подарък за спомен от тази необикновена седмица. След това ще си организираме дискотека.

7️⃣ СЕДМИ ДЕН – СЪБОТА

След закуска децата ще имат време да нарисуват своя любим момент от седмицата и да напишат впечатленията си в Летописната книга на етнопрактикума. Малко преди обяд ще ги изпратим с обич и пожелания за нови срещи! Програмата подлежи на промяна при възникването на обстоятелства, които налагат това.

УКАЗАНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ЛАГЕР-ПРАКТИКУМА

Цената за участие в Практикума е 680лв. на дете и включва: 7 дни/6 нощувки, 6 пълни хранодни – 3 хранения, целодневна занимателна програма с обучители и занаятчии, материали за работилничките, посещения на туристически обекти в град Дряново, застраховка, 24 часа медицинско лице.

Цената не включва транспорт. Родителите на участниците в практикума сами организират транспорта.

Отстъпки (не се комбинират*)

– 5% за второ/трето дете от семейство
– 5% за деца, участвали в практикумите ни предходни години
– 5% за ранно записване до 31.01.24г.

Настаняването е в Комплекс „Поп Харитон“, който се намира в живописна местност на брега на Дряновска река и само на 800м. от манастира. Настаняването е в стаи с 3 легла. Стаите разполагат със собствен санитарен възел, отопляват се с парно и климатици. Момчета и момичета се настаняват отделно.

За участие в практикума се попълва електронна заявка. След получаването й, ще Ви изпратим указания за превод на 100лв. от сумата, банкова сметка и срок. Заявката става валидна след получаването на авансовата вноска. Краен срок за подаване на заявка и аванс – 30.02.2024г. или до запълване на местата.

Заявката и попълнената анкета изпращайте на имейл: potomtsi@gmail.com

След потвърждаване на заявката, ние ще Ви изпратим Декларация за информирано съгласие на родител, Правилник и Списък с необходимите принадлежности.