ДЕТСКИ ЕТНОПРАКТИКУМ В ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН

21.07.2024 г. (неделя) – 27.07.2024 г. (събота)
28.07.2024 г. (неделя) – 03.08.2024 г. (събота)

с. Вълчовци – на 8 км. от Възрожденска Елена, Комплекс за селски туризъм „Трухчевата къща“ 

Практикумът се провежда за 4-та година и е подходящ за деца, които имат интереси към приключенията сред природата и изучаването на традициите. Децата пристигат индивидуално или в малки групи. Идеята е в рамките на една седмица нашите малки ПОТОМЦИ да живеят на село, да се сприятеляват и в ролята на млади изследователи да изучават характерните за района природни дадености и етнографско наследство. Програмата включва голям брой дейности, чрез които в автентична обстановка и приятелска атмосфера децата ще учат и ще се забавляват едновременно. Нашите майстори-занаятчии и обучители са със сериозна професионална биография! ПОСТАРАХМЕ СЕ И ТАЗИ ГОДИНА ДА ВКЛЮЧИМ В ПРОГРАМАТА ЗАНАЯТИ КАТО ГРЪНЧАРСТВО, ВЕЗБА, ДЪРВОРЕЗБА, ТЪКАЧЕСТВО, ШЕКЕРДЖИЙСТВО и др., НО ДОБАВИХМЕ И НОВИ ДЕЙНОСТИ – ПРАВЕНЕ НА САПУНИ С БИЛКИ, ПРАВЕНЕ НА БОСТАНСКО ПЛАШИЛО, Ателие „КАК СЕ ПРАВИ ЕЛЕНСКИ БУТ“, НОВИ ИГРИ и др. Всеки ден ще е различен и изпълнен с нови предизвикателства и преживявания!

ПРЕДВИДЕНИ ДЕЙНОСТИ:

1️⃣ ПЪРВИ ДЕН – НЕДЕЛЯ

Между 14.00 и 15.00 часа ще посрещнем и настаним децата в комплекса. След това ще отделим време за запознанства и ще уточним правилата и програмата на практикума. Следва среща с Елена Иванова от гр. Елена, историк по професия, която ще пристигне при нас с „вълшебния“ си куфар и ще ни покаже различни предмети от бита на старите еленчани. Ще ни запознае и с легендите, и с фолклора, и с носиите на Еленския Балкан. В ролята на млади етнографи, децата ще имат възможност да задават въпроси и да учат чрез живия контакт. По-късно всяко дете ще може да оцвети модели на еленски носии и да ги апликира. Вечеряме и всички се събираме на близката поляна, където заедно ще играем опознавателни детски игри.

2️⃣ ВТОРИ ДЕН – ПОНЕДЕЛНИК

Закусваме и даваме старт на Ателието по грънчарство с майстор ВАЛЕНТИН ДИМИТРОВ. След кратко запознаване със занаята, следва практическа дейност. Всяко дете ще изработи на грънчарско колело и ще оцвети свой глинен съд, който след изпичане от майстора, ще се превърне в напълно функционален предмет. Изработените съдове ще бъдат подарени на децата. Следобед ще проведем Ателието „Българската шевица“ с ръководител ДЕСИСЛАВА ВОЙКОВА, член на Задругата на майсторите. Тя ще запознае децата с миналото и настоящето, орнаментиката, символиката и приложимостта на шевицата. Ще имаме достатъчно време и за практическа дейност – рисуване на схема и бродиране. Вечерта ще си направим бостанско плашило и ще играем до тъмно на близката поляна.

3️⃣ ТРЕТИ ДЕН – ВТОРНИК

След закуска тръгваме на поход. Ще се запознаем с богатството от билки и други растителни видове в Еленския Балкан. След завръщането в комплекса от набраните билки ще оформим китки и ще ги закачим под стряхата да съхнат. Темата за лечебните растения ще продължим с работилничка за изработване на сапуни с билки. Следобед ще проведем Ателието по шекерджийство. В комплекса ще ни гостува майстор Добрин Трифонов, който ще ни разкрие автентичната рецепта на т. нар. захаросани ябълки. Такива ябълки са се продавали в миналото по селските и градски сборове и панаири! Вечерта ще играем до насита на поляната до комплекса.

4️⃣ ЧЕТВЪРТИ ДЕН – СРЯДА

След закуска отпътуваме за гр. Елена. Първо ще разгледаме обектите от АИК „Даскалоливницата“ и ще се снимаме пред Часовниковата кула. Ще обядваме в Механа „Трухчев“ и следобед ще разгледаме Къща-музей „И. Макариополски“. В работилницата по дърворезба ще ни очаква майстор Милчо Бонев, който ще ни запознае със занаята си – история, школи, инструменти и др. Всяко дете ще може да се включи в работата по дърворезба и пирография. След прибиране в комплекса ще си организираме Фотовечер с народни носии.

5️⃣ ПЕТИ ДЕН – ЧЕТВЪРТЪК

След закуска ще посрещнем в комплекса Румена Димитрова. Тя ще обясни на децата свойствата на овчата вълна и ще ги запознае със старинните уреди за обработката й. Ще ги научи да чепкат на ръка, да влачат на дарак, да предат с хурка и вретено, да намотават готовата прежда с мотовилка и на ръка. А накрая най-любопитните от децата могат да усвоят и плетене на две куки или плъстене. В същия ден ни предстои и „Кулинарен следобед“. И защото „Никой не е по-голям от хляба“ ще посветим времето си точно на него. Децата ще приключенстват по „пътя на хляба“ и ще могат да участват в замесването, оформянето и изпичането на питки. В по-късните часове ще отидем до близкото езеро, където ще вечеряме на открито и ще се забавляваме с игрите на баба и дядо, стрелба с лък и каквото още ни хрумне.

6️⃣ ШЕСТИ ДЕН – ПЕТЪК

И този ден ще предложи нови знания и умения за децата! В комплекса отново ще ни гостува Румена Димитрова, която ще проведе Ателие по тъкачество. Децата ще имат възможност да работят на автентичен тъкачен стан, както и сами да си изработят на по-малки детски станчета гривнички за спомен. В следобедните часове децата ще имат възможност да видят как се подготвя за сушене прочутия еленски бут. Вековното мезе се приготвя само в Еленския Балкан. Занятието ще води шеф Мартин Трухчев, който е трето поколение майстор на деликатеси от месо. Той ще разкаже на нашите малки ПОТОМЦИ легендата, но и историята на еленския бут. Ще проведе играта „Познай коя е подправката“, а накрая ще почерпи децата с вкусното мезе. Вечерта ще връчим на децата ПОХВАЛИ за участие в практикума и ще им поднесем малка изненада. Ще си направим и обща снимка за спомен. След това ще се забавляваме с много музика и танци.

7️⃣ СЕДМИ ДЕН – СЪБОТА

След закуска децата ще имат време да нарисуват своя любим момент от седмицата и да напишат впечатленията си в Летописната ни книга. Малко преди обяд ще ги изпратим с обич и пожелания за нови срещи!

Програмата подлежи на промяна при възникването на обстоятелства, които е възможно да наложат това.

УКАЗАНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ЛАГЕР-ПРАКТИКУМА

Цената за участие в Практикума е 725 лв. на дете и включва: 6 нощувки, 6 пълни хранодни – 3 хранения, целодневна занимателна програма с обучители и занаятчии, материали за работилничките, посещения на туристически обекти в град Елена, застраховка, туристическа такса, данък. За децата ще се грижат 24 часа двама ръководители и медицинско лице. Цената не включва транспорт. Родителите на участниците в практикума сами организират транспорта.

 

Отстъпки (не се комбинират*)

– 5% за второ/трето дете от семейство
– 5% за участници, които вече са били на нашите практикуми

Настаняването е в Къщата на дядо, стаите са със собствен санитарен възел, телевизор и wi-fi. Момчета и момичета се настаняват отделно. Комплексът разполага с детски кът, зоо кът, басейн, малка зип линия, футболно игрище и др. Къщата е отделена от останалите в комплекса и има собствен двор. За участие в практикума се попълва заявка. След получаването й, организаторите ще Ви изпратят указания за превод на 100лв от сумата, банкова сметка и срок. Заявката става валидна след получаването на авансовата вноска. След достигане на капацитета на комплекса от 24 участници в практикума, заявките ще бъдат отказвани или пренасочвани за други дати по желание на участниците. Записването е до запълване на местата. След потвърждаване на заявката, ние ще ви изпратим Декларация за инф. съгласие на родител, Правилник и Списък с необходимите принадлежности. Имейл: potomtsi@gmail.com; Тел: 0887797517; 0887274765