ДЕТСКИ ЕТНОПРАКТИКУМ В БОЖЕНЦИ

04.08.2024 г. (неделя) – 10.08.2024 г. (събота)

с. Боженци – на 15 км. от гр. Габрово, Комплекс „БОЖЕНЦИТЕ РЕЛАКС“

Скъпи родители, тази година Детски етнографски център „Потомци“ ще проведе още един практикум. Новата дестинация е архитектурно-историческият резерват Боженци. Това е живописно българско село, съхранило изцяло облика си от Възраждането. Програмата отново ще е на етнографска тема, но различна от програмите на останалите ни практикуми. Практикумът е подходящ за деца от 7 до 14-годишна възраст с интерес към българските традиции, природни и исторически забележителности.

Боженци се намира в Габровския Балкан. Селото е с над 600-годишна история. След падането на Търново под турско робство много знатни болярски родове бягат в Балкана, за да търсят убежище и поставят началото на редица селища. Според легендата, първа на това място идва овдовялата болярка Божана. Заедно с децата си, тя се заселва тук. Постепенно селището се разраства и хората започват да го наричат по името на Божана. И днес Боженци пази автентичния си старинен вид от епохата на Възраждането. Боженските къщи с големи веранди и каменни покриви, високите каменни огради, кованите дъбови врати, малките калдаръмени улички, каменните чешми и мостове носят неповторима атмосфера. Мястото, което избрахме за провеждането на Практикума, е е Комплекс „Боженците релакс“. Той се намира на около 600-700 метра от Боженци.

А сега нямаме търпение да ви представим и програма ни. И този път – интересна и много различна! И така, накратко – програмата включва следните занятия:
✅ бакърджийство;
✅ кожарство;
✅ тъкане „на кори“ ;
✅ пчеларство;
✅ текстилно печатане;
✅ рисуване върху стъкло;
✅ шекерджийство;
✅ фъкане – вид бродерия;
✅ правене на меденки;
✅ образователни игри – „Строители“, „Бесеница“, „Намери музейния обект“;
✅ посещение на музейните обекти в Боженци;
✅ и още – фотосесия, много игри, различни работилнички, басейн и др.

Работилничките ще се водят от истински майстори – занаятчии и обучители със сериозен професионален опит!
Огромни благодарности към екипите от Музей към АИР „Боженци“; Сдружение „Самоводска чаршия“, Националния музей на текстилната индустрия – гр. Сливен, Био пчелна ферма „Братанови“, както и на нашите домакини от Комплекс „Боженците релакс“!

ПРЕДВИДЕНИ ДЕЙНОСТИ:

1️⃣ ПЪРВИ ДЕН – НЕДЕЛЯ

Между 14.00 и 15.00 ч. ще посрещнем и настаним децата в хотела. След кратко запознаване с правилата и програмата на Практикума, ще разкажем на децата легендите, свързани с Боженци и Габровския Балкан. Ще ги почерпим и с пестил – прочутият габровски „шоколад“ от сини сливи! След това ще проведем различни работилнички с естествени материали, характерни за Балкана. След вечеря ще отделим време за опознавателни игри и тематични занимания по групи.

2️⃣ ВТОРИ ДЕН – ПОНЕДЕЛНИК

След закуска ни предстои първата разходка в района. Целта, разбира се, ще бъде село Боженци. Там ще ни посрещнат уредниците от Музей АИР „Боженци“, които са страхотни млади хора. Увлекателно и забавно, те ще представят на децата етнографското наследство на Боженци. Първо ще разгледаме къща-музей „Дончо Попов“. Тя е била собственост на богат търговец на вълна и кожи от началото на XIX век. Следва къща-музей „Баба Райна“ – една от най-старите сгради запазени в селото, в която се помещава етнографска експозиция от XVIII – XIX век. И накрая – т. нар. менгема – работилница за пречистване на восък от началото на XIX век. Любопитно, нали? Ще отделим време и за снимки, и за сувенири, и за разходки по калдаръмените улички.

В следобедните часове ще проведем Ателието по ШЕКЕРДЖИЙСТВО! Ръководител на „най-сладкото“ ни занятие в програмата е майстор-шекерджията Добрин Трифонов. Неговите шекерджийници, препълнени с всякакви натурални сладки изкушения – пестил, балсуджук, бяло сладко, небетшекер, локум, ореховки и мн. др., са част от неповторимата атмосфера на площад „Капитан Дядо Никола“ в Трявна и на Самоводската чаршия във В. Търново. Този винаги усмихнат майстор – с добра и широка душа, ще разкаже на децата за занаята си и заедно ще направят и оцветят петлета от фондан! Разбира се, накрая нашите ПОТОЦИ ще могат да си хапнат сладко – сладко най-популярното сладкарско изделие за деца!

По-късно следобед ще покажем на децата как се фъка. Фъкането е вид бродерия, за която са необходими по-специфични игли и уреди. В миналото жените са използвали тази техника за изработването на украсата върху престилките си, но с нея може да се направи и цял килим! Днес ще поставим началото на занятието, а през седмицата най-работливите деца ще могат да довършат изделията си. Вечерта ще си организираме различни забавления – игри, състезания, работилнички по желание.

3️⃣ ТРЕТИ ДЕН – ВТОРНИК

Днес нашите ПОТОМЦИ ще се запознаят и ще работят през целия ден с обучителите от Националния музей на текстилната индустрия – гр. Сливен. След закуска те ще проведат Ателието по текстилно печатане. Децата ще се запознаят с историята на текстилното печатане, неговата употреба в българската приложна практика, използваните техники и приложението им в традиционния текстил. Ще научат много и за основните и производните цветове, естествените багрила и работата с тях. Ще разберат и какво е триъгълник на цветовете. Накрая всяко дете ще работи самостоятелно и ще създаваде собствена цветна композиция чрез щампиране върху памучна торбичка. След обедната почивка ни очаква още едно творческо ателие. Този път ще се докоснем до нещо много-много старинно в българската тъкачна традиция – т. нар. тъкане „на кори“. Тази техника се използва за тъкане на тесни текстилни изделия – пояси и колани. Майсторките в България, които владеят тъкане „на кори“, са изключително малко на брой. По време на ателието децата ще се запознаят с историческото развитие на техниката за тъкане с дървени пластинки и нейното приложение. Ще видят автентичен текстил и колани, както и демонстрация на сноване и тъкане – движението на основните нишки се осъществява посредством специални пластинки с правилна геометрична форма. Накрая всяко дете ще премине обучение и ще може да упражни тази уникална техника. Благодарим на Тони Димитрова – завеждащ филиал към НМТИ – Сливен, която прие поканата ни да проведем тези занятия с нашите малки участници в практикума! Вечерта ще играем до тъмно на площадката, а ако има желаещи – може да си спретнем и караоке-вечер.

4️⃣ ЧЕТВЪРТИ ДЕН – СРЯДА

И четвъртият ден от Практикума ще бъде много забавен! След закуска ще се разходим до Боженци, за да се срещнем отново с нашите приятели от Музея към АИР „Боженци“. Този път те ще забавляват децата с образователни игри на етнографска тема. По време на първата игра децата ще бъдат разделени на три отбора и ще търсят обект в Боженци, отбелязан на карта. Но това няма да е всичко, защото тази игра включва още доста забавни компоненти: въпроси, печелене на ключове, отключване на сандъци, редене на пъзели и др. По време на втората игра децата ще се разделят на два отбора и ще влязат в ролята на строители. Всеки отбор ще трябва да построи своята къща възможно най-бързо. Но за да съберат всички елементи за строежа, децата ще трябва да преминават с тях през определен брой стъпки. Всяка стъпка е въпрос, а всеки верен отговор е стъпка напред за отбора. Третата игра е „Бесеница“. И по време на тази игра децата ще трябва да покажат знания. Отново се играе на отбори, като тук отговорите на въпросите се дават колективно. Следобед ще проведем Ателието по КОЖАРСТВО. Този занаят е сред най-характерните за района и село Боженци. През Възраждането именно кожарството е било сред най-добре развитите занаяти, а местните търговци са търгували с кожи и кожени изделия далеч извън пределите на страната. Ателието ще ръководи майстор Красимир Сивов – председател на Сдружение „Самоводска чаршия“ и член на „Задругата на майсторите на народни художествени занаяти“. Занимава се с художествена обработка на кожа – чанти, ключодържатели, колани, обувки, цървули, чехли …и мн. др. Истински сме щастливи, че този талантлив майстор прие поканата да работи с нашите деца! В началото на занятието майсторът ще разкаже на децата за занаята си – материали, инструментариум, техники за обработка и т.н. След това всяко дете ще може да си направи ключодържател, като под ръководството на майстора „резбова“ различни елементи върху кожата. Денят ще завърши с Вечер на българските хора!

5️⃣ ПЕТИ ДЕН – ЧЕТВЪРТЪК

МЕДНИКАРСТВОТО, познато още и под наименованието бакърджийство, е занаят, разпространен по нашите земи още от времето на траките. Но неговият разцвет се свързва с периода на Възраждането, когато в България се оформят множество бакърджийски центрове. За пръв път в програмите на нашите практикуми децата ни ще имат възможност да участват в Ателие по медникарство, за което благодарим на Хасан Хасанов от Сдружение „Самоводска чаршия“, пето поколение занаятчия. Той ще представи на децата занаята си и ще им обясни какви са свойствата и предимствата на медните съдове. По време на практическата част, майсторът ще помогне на нашите ПОТОМЦИ да изработят различни малки сувенири и накити от мед. Следобед в комплекса ще ни гостуват уредниците от Музея към АИР „Боженци“. Те ще проведат Ателието по рисуване върху стъкло. В началото на занятието обучителите ще обяснат на децата как се рисува върху стъкло и какво е специфичното при този вид рисуване. След това върху стъклени плочки и със специални боички нашите малки ПОТОМЦИ ще могат да изобразят различни цветни композиции. Вечерта ще си организираме фотосесия с народни носии!

6️⃣ ШЕСТИ ДЕН – ПЕТЪК

Пчеларството и производството на пчелен восък, с който местните хора са търгували, са били сред най-развитите занятия в Боженци. Ето защо в нашата програма включихме и Ателие по ПЧЕЛАРСТВО. Нашият избор за ръководители на Ателието са Иванка и Йордан – брат и сестра, собственици на Био пчелна ферма „Братанови“ и на над 120 пчелни кошера. Те са от хората, които наричаме „добряци“ – земни, ведри, вдъхновени от призванието си! Щастливи сме, че точно те ще обучават нашите малки ПОТОМЦИ! При това Йордан е изобретател на иновативен кошер, а преди няколко години в родното си село Въглевци двамата правят и къща за пчелен въздух, в която прилагат т.нар. апитерапия за лекуване на белодробни заболявания. И така – в този предиобед те ще пристигнат при нас с уникалния си стъклен кошер, през който по безопасен начин децата ще могат да наблюдават организацията и начина на живот на едно пчелно семейство. Ще им разкажат любопитни факти от живота на пчелите, ще им покажат старинен реквизит за отглеждане на пчели, но и нов инвентар и предпазни облекла. Ще запознаят децата и със здравословните ползи на различните пчелни продукти. Занятието ще продължи с „разпечатване“ на пчелна пита и дегустация. Накрая всяко дете ще може да си измайстори свещ от пчелен восък. Ще има и малка изненада за всяко дете, нооо няма да я издаваме тук и сега… По-късно през деня ще продължим темата за пчеларството с Кулинарен следобед за правене на МЕДЕНКИ! Ще месим сладко тесто, ще точим и изрязваме меденки! Опитът ни показва, че занятията, в които децата месят и моделират тесто, са сред най-интересните за тях, така че сме сигурни, че и този път всички много-много ще се забавляваме! Пък и накрая ще си хапнем вкусни меденки, направени от нас! Вечерта ще проведем играта „Вече знам“ и ще връчим на децата УДОСТОВЕРЕНИЯ за участие в практикума. Ще им дадем и подарък за спомен от тази необикновена седмица. След това ще си организираме почерпка и дискотека.

7️⃣ СЕДМИ ДЕН – СЪБОТА

След закуска децата ще имат време да нарисуват своя любим момент от седмицата и да напишат впечатленията си в Летописната книга на етнопрактикума. Малко преди обяд ще ги изпратим с обич и пожелания за нови срещи!

Програмата подлежи на промяна при възникването на обстоятелства, които може да наложат това.

УКАЗАНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ЛАГЕР-ПРАКТИКУМА

Цената за участие в Практикума е 725 лв. на дете и включва: 7 дни/6 нощувки, 6 пълни хранодни – 3 хранения, целодневна занимателна програма с обучители и занаятчии, материали за работилничките, посещения на туристически обекти в Боженци, застраховка, 24 часа медицинско лице и др. Цената не включва транспорт. Родителите на участниците в практикума сами организират транспорта.

 

Отстъпки (не се комбинират*)

– 5% за второ/трето дете от семейство
– 5% за деца, участвали в практикумите ни предходни години.

Настаняването е в Комплекс „Боженците релакс“, който се намира вляво от самата табела на Боженци и на 600-700 м. от центъра на селото. Настаняването е в стаи с 2 легла (ограничен брой) и мезонети с 4 легла. Стаите разполагат със собствен санитарен възел, климатици, телевизори, сешоари. Момчета и момичета се настаняват отделно. В комплекса ще ползваме ресторант, зала за провеждане на занятията, спортна площадка и басейн. За участие в практикума се попълва електронна заявка. След получаването й, ще Ви изпратим указания за превод на 100лв. от сумата, банкова сметка и срок. Заявката става валидна след получаването на авансовата вноска. Краен срок за подаване на заявка и аванс – 30.05.2024г. или до запълване на местата. Заявката и попълнената анкета изпращайте на имейл: potomtsi@gmail.com След потвърждаване на заявката, ние ще Ви изпратим Декларация за информирано съгласие на родител, Правилник и Списък с необходимите принадлежности. Телефони за връзка: Мариана Нуцова – 0887797517; Георги Нуцов – 0887274765