Детски практикум „СЕДЕМ ДНИ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО“

07.07.2024 г. (неделя) – 13.07.2024 г. (събота)
14.07.2024 г. (неделя) – 20.07.2024 г. (събота)

На 4 км. от гр. Велико Търново в местност „Ксилифор“, хотел „Момина крепост“

Скъпи родители, и през това приключенско лято Детски етнографски център „Потомци“ с партньорството на Tуристически учебен център „Момина крепост“, Национално дружество „Традиция“ – клон Велико Търново и Сдружение за исторически възстановки „Vila Agvila“ организира детски практикум със средновековна тематика в местността Ксилифор, само на 4 км от старата българска столица Велико Търново. Практикумът е подходящ за деца от 7 до 14 – годишна възраст, които имат интерес към приключенията сред природата, историята и традициите.

Групите се сформират от деца от различни места на България, които ще пристигат самостоятелно или в малки групи, ще се срещат и запознават по време на практикума и ще имат една седмица за опознаване и приключения, създавайки приятелства и спомени за цял живот. Програмата е тематична и много различна! Включва доста сфери от живота през Средновековието – занаяти, оръжия, облекла, кухня, езда, игри, театър, разходка из крепостта Царевец и др., а тази година добавихме и правене на хартия и калиграфия. Децата ще научат много, при това докато се забавляват! Разбира се, осигурили сме и атракции – въжен парк и „тролей“ над езерото! Всеки ден ще е различен и изпълнен с нови предизвикателства и преживявания!

ПРЕДВИДЕНИ ДЕЙНОСТИ:

1️⃣ ПЪРВИ ДЕН – НЕДЕЛЯ

Между 14.00 и 15.00 часа ще посрещнем и настаним децата в комплекс „Момина крепост“. След това ще отделим време за запознанства и ще уточним правилата и програмата на практикума. По късно ще рисуваме на средновековна тема различни артефакти, крепости, царе и царици и т.н. Всеки малък художник ще надпише рисунката си с буквите от глаголическата азбука. Вечеряме и всички се събираме около огъня на близката поляна, където всяко дете ще разкаже за себе си и заедно ще играем детски опознавателни игри.

2️⃣ ВТОРИ ДЕН – ПОНЕДЕЛНИК

Веднага след закуска ни очаква среща с Николай Цонев и Ивайло Антонов от Национално дружество „Традиция“. Те ще ни запознаят с най характерното за Средновековието – социални слоеве, облекло, занаяти, жилища, оръжия – демонстрация, култура, вярвания и др.

Ще отделим време и за една състезателна средновековна игра на щафетен принцип, в която децата ще трябва да проявят бързина, сръчност и съобразителност. Но само това няма да е достатъчно, защото за да станат победители, децата ще трябва да приложат и знания от наученото в предходната част на занятието.

Следобед при нас ще пристигне грънчарката Анна Спасова (г-жа Кашподелкина) oт Сдружение „ Vila Agvila“, която ще проведе Ателието по керамика С нейна помощ децата ще изработят детски глинени играчки по средновековни модели. След изпичане, играчките ще бъдат подарени на децата. След вечеря ще разучим заедно един от най атрактивните средновековни танци.

3️⃣ ТРЕТИ ДЕН – ВТОРНИК

И третият ден от Практикума ще бъде изпълнен с приключения! Днес децата ще научат много за облеклата на средновековните хора – от простолюдието до болярите и царете! След това ще облечем нашите ПОТОМЦИ в дрехи по средновековни модели, ще добавим необходимия реквизит и накити. Накрая ще им направим снимки за спомен.

В следобедните часове ще проведем Ателието по кожарство с ръководител Димитър Спасов – майстор на художествената обработка на кожа. Той ще разкаже на децата за зараждането на занаята, за различните видове кожи и инструментариума за обработката им. По време на занятието всяко дете ще може да направи своя гривничка.

Вечерта ни очаква и забавление на една от атракциите в комплекса, наречена АЛПИЙСКИ ТРОЛЕЙ НАД ЕЗЕРОТО.

4️⃣ ЧЕТВЪРТИ ДЕН – СРЯДА

Днес ще участваме в Ателие за изработване на сувенири в средновековен стил, които децата ще си вземат за спомен. Върху керамични плочки, монети и гърненца всяко дете ще се научи да изобразява орнаменти, характерни за Търновската и Преславската художествени школи. Децата ще могат да си оцветят и т. нар. римски шах. И всичко това под ръководството на една от големите приятелки на практикума Искра Цонева от НД „Традиция“!

След обедната почивка ще проведем „Кулинарен следобед“, посветен на средновековната кухня. Ще наготвим средновековно войнишко ястие с помощта на Ана и Димитър Спасови от Сдружение „Vila Agvila“, познати на нашите „стари“ ПОТОМЦИ и като г-н ГОРАЗД на достолепната възраст от 863 г. и г-жа Кашподелкина!

Хапваме доволно и след кратка почивка ще поканим децата на СРЕДНОВЕКОВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР! Сценарият е по мотиви от средновековна приказка, а самото представление е специално създадено за нашите деца от практикума! Сърдечно БЛАГОДАРИМ на Борис Цонев – сценарист и звукорежисьор на адаптацията, както и на нашите приятели Искра и Николай, които вдъхват живот на куклите.

5️⃣ ПЕТИ ДЕН – ЧЕТВЪРТЪК

И този ден ще предложи нови знания за децата! След закуска отпътуваме за старопрестолно Велико Търново. Първо ще разгледаме Царевец – главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185 – 1396).

След това малките приключенци ще могат да се докоснат истински до атмосферата на Българското Средновековие в мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, популярен като „музей на восъчните фигури“.

В ранния следобед ще разгледаме една от най-колоритните улици в града, съхранила духа на старо Търново – Самоводската чаршия. Тук ще си купим сувенири, а може и да се поглезим с „нещо“ сладко от Шекерджийницата или пък да се разхладим с вкусен сладолед.

Следобед ни очакват много забавления на въжения парк „Ropetopia“, който се състои от две нива, всяко със седем препятствия. Вечерта ще покажем на децата как се прави хартия от накиснати във вода дървени стърготини. Всеки лист се оформя с помощта на рамка, а след това се пресова и се оставя да съхне. Технологията е от Късното Средновековие!

6️⃣ ШЕСТИ ДЕН – ПЕТЪК

Българите са велик конен народ, затова днес ни предстои разходка до Конна база „Арбанаси“. Тук всяко дете ще опита да язди. След обедната почивка ни очаква ПЛЪСТЕНЕ. Това е занаят за изработване на изделия от нетъкан текстил „плъсти“, който ще ни покаже Румена Димитрова. В същия следобед ще проведем и Ателието по калиграфия. Децата ще пишат с перо и мастило, приготвено по средновековна рецепта.

След вечеря ще се забавляваме с играта „Вече знам“. Децата ще получат ПОХВАЛИ за участие в практикума. Ще има малка изненада за всеки и почерпка. Ще завършим с хоротека и дискотека, а може и с караоке…

7️⃣ СЕДМИ ДЕН – СЪБОТА

След закуска децата ще имат време да нарисуват своя любим момент от седмицата, както и да напишат впечатленията си в Летописната ни книга. Малко преди обяд ще ги изпратим с пожелания за нови срещи!

УКАЗАНИЯ ЗА УЧАСТИЕ В ЛАГЕР-ПРАКТИКУМА

Настаняването е в Tуристически учебен център „Момина крепост“ след 14ч. в деня на пристигане, а освобождаването на стаите е до 10ч. в деня на тръгване. Децата се настаняват в стаи с 2, 3 и 4 легла със собствен санитарен възел и тераса. Момчета и момичета се настаняват отделно. Комплексът разполага с детски кът, скулптурен парк, въжен парк, спортно игрище, сцена, езеро, заведение за хранене и др. На рецепция се предлагат минерална вода и напитки. ЦЕНА: Цената за участие в Практикума е 725 лв. на дете и включва: 6 нощувки с 3 хранения на ден, целодневна занимателна програма с обучители и занаятчии, материали за работилничките, транспорт и посещения на туристически обекти в град В. Търново, застраховка, туристическа такса, данък. За децата ще се грижат двама /трима ръководители и медицинско лице 24ч. Цената не включва транспорт от родното място до комплекса и обратно. Родителите на участниците сами организират транспорта.

ОТСТЪПКИ (не се комбинират*)

5% за група от 3 и повече деца;

– 5% за второ /трето дете от семейство;

– 5% за всяко дете, което е участвало в практикумите през 2021/22/23 /24 г.;

– 5% отстъпка за ранно записване до 30.04.2024 г..

За участие в практикума се попълва заявка. След получаването й, организаторите ще Ви изпратят указания за превод на сумата от 100 лв., банкова сметка и срок. Заявката става валидна след получаването на авансовата вноска. След достигане на максималния брой участници в практикума, заявките ще бъдат отказвани или пренасочвани за други дати по желание на участниците. Записването е до запълване на местата. Имейл: potomtsi@gmail.com ; Телефони: 0887 797 517; 0887 274 765. Подарете на децата си приключение близо до Средновековен Търновград!