A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Истината за Римския съботник

Колкото и да не им се вярваше на хората, че такава инциатива е възможна в наше време, ей на, тя се състоя. Трудно му е наистина на българина да повярва, че някой може да изостави в съботната утрин удобното канапенце пред телевизора, топлите пантофки или чушкопека на терасата и да поеме към нещо неизвестно, наречено със странното име Римски съботник.

Всички знаем колко объркани и неясни са в душата на нашите сънародници понятия като „ историческа памет“ и „национални паметници“, още повече ако те не засягат собствения му заграден двор. Без да обсъждаме болната тема, че обикновено такъв тип акции биха могли да бъдат организирани единствено от предизборни щабове с ясно предначертана политическа платформа ; е, то си е само за изборите де, ама нищо, всички са свикнали да бъдат мамени, но като че ли това не ги е научило на нищо досега ! Както и да е, опитахме се да обясним предварително защо, къде, кога и най-вече що е то Римски съботник. Ясно подчертахме, че става дума за гражданска, политически неангажирана акция, поради което си спечелихме острите нападки на мнителни„граждани“ с политически убеждения във Фейсбук.

Всъщност наименованието на това събитие възникна съвсем спонтанно една вечер, обсъждайки с група приятели /Мерси, Емо !/, тъй като се отнасяше за римски паметник и неговото почистване в събота. Но принципно, ставаше дума за началото на една акция, породена от болката при липсата на грижи за богатото ни археологическо наследство. На фона на напрекъснато повтарящите се вопли, идващи от медиите, а именно колко е богата нашата страна на културно-исторически паметници, небезизвестен факт е, че една голяма част от тях тънат в буйна растителност и смрад. Та точно това се опитахме да обясним на хората, че може би и те лично могат да участват в това занятие. И те ни разбраха или поне някои от тях ! С нескрита изненада открих в събота сутрин около седемнайсетина души, които бяха откликнали на нашия зов ! Приятели, ученици от Художествената гимназия, столичани, с една дума Хора, които милееха за това за което им говорехме. За по-малко от 4 часа, бяха изринати 2 камиона боклуци, от които розов юрган, сутиен, спринцовки, всевъзможни найлонови пликчета /така типични за нашето обкръжение/ и още стотина бутилки от всякакъв вид.

Тук разбира се, трябва да подчертая, че гражданската инциатива нямаше да достигне своя щастлив край, ако не се радваше на своевременната подкрепа на Г-н Кмета на Община Лозенец ! Загубила напълно вяра в политическите креда на нашето зловонно ежедневие, до последния момент не се надявах на адекватно отношение от страна на съответната община ! Но останах излъгана, изключителното отношение на Г-н Прошков към нашата инциатива ми възвърна вярата в съвременните ни управници ! Благодарим ви преклонно, Г-н Прошков, за своевременната намеса, осигуряване на нужната техника, както и за извозването на 2 камиона отпадъци !