A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Римски съботник II Продължението

Доброволци за Западна порта на римска Сердика

Гражданско сдружение „Потомци“ обявява с радост, че благодарение на организираните от тях Римски съботници през месеците април и май т.г. с цел почистване на Археологическия ансамбъл „Западна порта на Сердика“ в историческия център на нашата столица /зад Католическия храм „Св. Йосиф“/, обектът привлече общественото внимание и стана достояние на проект за археологическо допроучване, който стартира на 1 октомври тази година.

И двете инициативи се проведоха с подкрепата и партньорството на Фондация Америка за България.

Този резултат нямаше да бъде възможен без активното участие на близо 200 граждани, загрижени за съдбата на културно-историческото ни наследство в опасност. Благодарение на тези Доброволци за Западна порта на римска Сердика, днес археологическия паметник промени своя статут от бунище в терен за археологически разкопки.

Именно поради това, ние каним всички взели вече участие в събитията доброволци или тези, които имат желение тепърва да се включат на 1 октомври в 10.00ч на същото място /зад Католическия храм „Св. Йосиф“/ за да разчистим отново и отбележим заедно с археологическия екип първа копка на бъдещите проучвания.

Това е само първият желан етап от трансформацията на културно-историческия паметник, в който ние предаваме щафетата на археолозите. Гражданско сдружение „Потомци“ заедно със своите верни съмишленици ще продължи и след това да се грижи за съдбата на античния комплекс с цел превръщането му в археологически резерват и неговото цивилизовано включване към съвременната градска среда.

Очакваме Ви на 1 октомври /събота/ в 10.00 ч.