A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

НАШЕТО СТАНОВИЩЕ ОТНОСНО: Проекта за НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА КУЛТУРТА от 30.11.2011г.

Стратегическа Цел № 2

ОПАЗВАНЕ И СОЦИАЛИЗИРАНЕ НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО И РАЗКРИВАНЕ НА НЕГОВИЯ ПОТЕНЦИАЛ КАТО ФАКТОР ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ

За целта една от най-важните задачи е създаване на база от статистически данни, които разкриват актуалното състояние на съществуващото културно наследство в нашата страна и неговия реален потенциал /например списък от съществуващите археологически паметници на територията на България и генерираните средства от тяхната посещаемост/. Тава би било възможно с помощта на общините на територията на България, които да подадат нужната информация на местно ниво. Само така може да се създаде една обща картина, която да насочи къде трябва да се хвърлят повече усилия за да могат тези паметници да се превърнат във фактор за устойчиво развитие т.е. да се действа стратегически, а не на парче.

СЪЩЕСТВУВАЩ ПРОБЛЕМ: Всичко останало представлява хаотични и необмислени действия, на които сме свидетели през последните години, чрез които се насочват средства към обекти на културното наследство, които не са доказали своята устойчивост. И обратно : други паметници, чиито потенциал е доказан, остават напълно забравени и страдат от липсата на средства за тяхното цивилизовано социализиране.

Друг болезнено необходим елемент от тази стратегическа цел би трябвало да бъде създаването на работна група от експерти от всички области, свързани с разглежданата тема, които вследствие анализа на статистическите данни, както и използвайки познати и работещи световни практики да участват при изготвянето на рекламни материали за България, предназначени за чужбина.

СЪЩЕСТВУВАЩ ПРОБЛЕМ : Поради фактът, че досега рекламните материали за България са изготвяни изключително непрофесионално, изпълнени с грешки и банални клишета и шаблони, без участието на експерти, България продължава да бъде нежелана и непривлекателна дестинация за платежоспособните чуждестранни туристи.

Използване не само на думи, но и на практика потенциала на гражданското общество на местно ниво при опазването и социализирането на културното ни наследство. Нашата практика, базирана на тереннен опит през последните години е показала, че конкретната ангажираност на гражданите в опазването на културните паметници в техния град, село или район ги правят съпричастни към съдба им и ги мотивират да участват активно в тези дейности и занапред. Ето това е истински фактор за устойчиво развитие, който не познава фразата „няма средства“, тъй като в повечето случаи става дума за напълно доброволчески акции.

СЪЩЕСТВУВАЩ ПРОБЛЕМ : Въпреки призивите за участие на гражданското общество в тези процеси, залегнали дори и в Закона за културното наследство, все още на гражданските сдружения от този тип се гледа не като на потенциални сътрудници в това дело, а по-скоро като на ненужни конкуренти на съществуващите държавни и общински структури.