A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Римски съботник на 14 юли 2012 г.

Здравейте приятели,

За пети пореден път гражданско сдружение „Потомци“ обявява инициативата си Римски съботник, която ще се проведе на 14 юли 2012г. /събота/ в 9 часа с цел почистване на археологическия комплекс „Римски мавзолей“ (III-IV век) в столичния квартал Лозенец /в края на ул. Димимтър Хаджикоцев, до Южен парк/.
Същият паметник беше почистен от нас с помощта на 75 доброволци и с подкрепата на район „Лозенец“, Столичен инспекторат и ОП“Стара София“ на 2 октомври 2010г., отстранявайки 6 тона отпадъци и растителност. Оттогава за него няма алтернатива, той продължава да съществува в пълна анонимност, обрасъл в буйна растителност. Ето защо, ние решихме отново да се върнем там откъдето започнахме, този път обаче с алтернативен план за по-нататъшната съдба на въпросния културно-исторически паметник в рамките на нашата столица, така както се случи на Западна порта на римска Сердика, където след нашето почистване с помощта на Фондация „Америка за България“, започнаха проучвания на обекта, а в момента се разработва и проект за неговото социализиране, превръщайки го в археологически резерват.
Събитието не представлява ничии политически интереси, нито подкрепа от която и да е политическа партия или изборна кампания. То е отворено за участие за всички заинтересовани граждани, загрижени за съдбата на културно-историческото ни наследство.
И този път ние ще бъдем подкрепени от Столична община, Столичен инспекторат и ОП „Стара София“, а разхладителните напитки ще бъдат осигурени от пицария Мамма Миа. Сред нас ще бъде и археолога Марио Иванов, ръководител на разкопките на обекта преди близо едно десетилетие, който ще ни разкаже повече за паметника и историята на неговото проучване !

Очакваме ви !